Melltartó – 100 éves átverés?

by kisilona76

Az egyes ruhadarabok története általában így is kezdődhetne: “Már az ősember is…” Nos, a melltartóra ez nem igaz.  Már az ókori görögök is… Nem folytatom, mert ez is valótlan állítás lenne. Valójában csak 100 éve ismerik és használják a nők a melltartót. Az első valódi cicifixet egy amerikai hölgy alkotta meg 1913-ban két zsebkendő és egy szalag felhasználásával.

Melltartó

Példátlan világsiker

CicifixA melltartó óriási sikert aratott a nők körében. Feltehetőleg nem azért, mert valóban annyival csinosabbak lettek tőle, hanem mert a cicifix segítségével végre megszabadulhattak kényelmetlen fűzőiktől. Másfél évtized kellett hozzá, hogy rájöjjenek a tervezők, ez a fehérnemű nem csak a mellek leszorítására alkalmas. A keblek megemelésére elkészítették 1928-ban az első kosaras melltartókat. Újabb 30 év múlva megszülettek az első elasztikus darabok is. Ekkortól lényegesen kényelmesebbé vált a cicifix.

Melltartó típusok

Push-up cicifixSport melltartó – Megalkotásának szükségszerűsége abból a feltételezésből eredt, hogy a mell tartószalagjai meglazulnak terhelés, mozgás hatására. Ez a fajta fehérnemű leszorítja, mozgásában akadályozza a kebleket.

Push-up melltartó – A kis méretű – vagy annak ítélt – keblek megnagyobbítására, formázására szolgál. A tekintetet a dekoltázsra tereli. Szivacsbetéttel fokozható a hatása. (Kérdés, hogyan reagál majd szívünk választottja, amikor először lekerül a push-up cicifix.) Többnyire pamutból, szaténból, mikroszálas anyagokból készül.

Pánt nélküli melltartó – Általában van pántjuk, de az levehető. Nem mindenki szereti, ha kilátszik a melltartó pántja, bár ma már ebből nem csinálnak akkora ügyet a lányok, mint régebben.

Varrás nélküli melltartó – Semmi extrát nem lehet várni tőle. Enyhén tartja, formázza a melleket. Nagy előnye, hogy gyakorlatilag láthatatlan a ruha alatt.

Hagyományos melltartó – Csak tartja a melleket, nem formázza, nem nagyobbítja. Merevítős és merevítő nélküli változatban kapható.

100 éves átverés

Cicifix nélkülEgy francia sportorvos bebizonyította, hogy a melltartók óriási jelentősége a mell formájának megőrzésében valójában átverés. Nem elég, hogy szorít, olykor szúr ez a ruhadarab, de árt is a kebleknek. Viselése ugyan valóban tehermentesítheti a mell tartószalagjait, de azok éppen ennek hatására nyúlnak meg idővel. Kebleink nem lesznek viselésétől feszesebbek és a hátunk sem fog kevésbé fájni. Bizonyos esetekben azért jót tehet a melltartó. A nagy keblű lányok, asszonyok számára talán kellemesebb, ha nem kezd ringásba minden mozdulatra eme testrészük. (A férfiak véleménye ezúttal nem befolyásoló tényező.)

Reklámok